logo

Iris germanica / haveiris
[I. germanica]

"Den fattige mands orkidé".

Haveiris er den oftest dyrkede irisart. Den har flotte, sværdformede blade (heraf også navnet Sværdiris) og farvestrålende blomster fra maj til juni. Der kommer hele tiden nye sorter til med nye spændende farver og med store, smukt formede blomster. Iris er med rette blevet kaldt "Den fattige mands orkide".

Der findes et væld af sorter, som groft sagt kan opdeles i tre grupper efter højde: Høje iris (Barbata-Elatior gruppen), mellemhøje iris (Barbata-Media gruppen) og lave iris (Barbata-Nana gruppen).

Pasning.

Iris Germanica er meget tørketålende, og trives bedst i fuld sol og tør jord, og kan med fordel plantes, hvor de færreste andre haveplanter vil trives: På solstegte skråninger og tæt på husmuren, hvor jorden ofte er meget tør. Desuden er disse iris dejlige snitblomster, som holder længe i en vase.

Iris Germanica formeres ved deling af jordstænglerne, rhizomerne, straks efter blomstring sidst i juni. Gamle planter har det med at blive bare i midten, så efter 3-4 år på samme sted, bør planterne derfor deles, og de gamle og dårlige dele kasseres. Jordstænglerne skal plantes i jordoverfladen, så ca. 1/3 stikker op over jorden. Udover afpudsning af visne blomster og blade kræver disse iris ingen pasning og skal heller ikke vinterdækkes.

Oprettet 01-02-2009.